Alergia na uštipnutie blanokrídlym hmyzom

02.07.2009 Celý región

Človek si v sebe od malička nesie rešpekt pred včelou, osou či ovadom.
Niektorých ľudí však okrem strachu trápi aj reálna hrozba alergie na látku, ktorá sa im s uštipnutím dostane do tela. Táto forma alergie býva obzvlášť nebezpečná, keďže prudká reakcia organizmu môže v niektorých prípadoch viesť až k úmrtiu. K uštipnutiu najčastejšie dochádza vďaka našej nepozornosti, preto by alergici mali venovať zvýšenú pozornosť svojmu okoliu.
Prvé príznaky začínajúcej sa alergickej reakcie možno najčastejšie spozorovať ako svrbenie na krku a v lakťových jamkách, dochádza k začervenaniu tváre a k výskytu červených fľakov a vyrážok na tele. Tieto reakcie sa pri tom vyskytujú pomerne ďaleko od miesta vpichu. Môže sa dostaviť aj sťažené dýchanie, malátnosť, hnačka, zvracanie, či pocit suchých pier. Čím rýchlejšie sa tieto príznaky dostavia, tým je stav pacienta vážnejší a o to skôr je potrebné vyhľadať rýchlu lekársku pomoc. Niekedy dochádza k oneskorenej alergickej reakcii, ktorá nastupuje až po niekoľkých hodinách od kontaktu s alergénom. Preto je potrebné vyhľadať lekára aj vtedy, keď príznaky po užití lieku ustúpili.
Závažnosť tejto formy alergie sa môže postupne stupňovať, a tak pacient, ktorý mal po prvom uštipnutí hmyzom len minimálnu reakciu, môže po druhom či treťom uštipnutí skolabovať. Mali by ste preto venovať dostatočnú pozornosť každému uštipnutiu blanokrídlym hmyzom.
Pacient alergický na uštipnutie hmyzom by mal o svojom zdravotnom stave informovať najbližšie okolie, aby mu vedelo v prípade potreby pomôcť. Mal by so sebou, ako prvú pomoc, nosievať aj adrenalínovú injekciu a v prípade potreby ju použiť.
Alergici by mali dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Nemali by nosiť pestrofarebné oblečenie, chodiť po tráve bosí, ani trhať kvety. Mali by obmedziť, respektíve vylúčiť aj pitie sladkých nápojov na otvorenom priestranstve, ktoré sú lákadlom najmä pre osy. Hmyz láka aj zmrzlina, pričom hrozí nebezpečenstvo uštipnutia do jazyka, čo je životunebezpečné aj bez toho, aby postihnutý trpel alergiou. Jazyk zvykne veľmi rýchlo opuchnúť, pričom hrozí smrť udusením. Preto je potrebné ihneď vyhľadať lekársku pomoc.
Sandra Kotzigová
PR Consultant
 

Vyberte región